Idén jubileumot ünnepelhet az olasz Musicastrada Festival, amelyet huszadik alkalommal rendeznek meg Toszkánában. A kerek évfordulót pedig egy nem mindennapi line-uppal ünneplik, hiszen a július 5. és augusztus 9. között megrendezésre kerülő eseménysorozaton összesen 15 különböző nemzetközi fellépő áll majd színpadra. Emellé különféle programok társulnak, összesen 14 helyszínen, a belépés pedig mindenhova ingyenes.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy a színes kavalkád és neves fellépők sorában helyet kapott július 21-én a Santa Maria a Monte nevű településen a Csángálló. Zenéjükben a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, melyek szabad gondolkodásmóddal kibővülve, improvizációval, komponálással és énekkel válnak egy új egésszé. A végeredmény mégis egyfajta pszichedelikus élmény, mely köszönhető a dallamok húzásának, és a kíséret valódi mélyről jövésének. 

Csángálló zenekar

A fesztivált augusztus 9-én Castellina Marittimában a Babra zárja. Az öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a tradicionális dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve.

A kapcsolat a Musicastrada Festivallal egy nyertes Kreatív Európa Pályázatnak köszönhető, melynek magyarországi partnere a Hagyományok Háza. A támogatott program címe Kisebbségek Hangjai, melynek keretében több külföldi, így egy olaszországi, zenekar is megfordult a Budai Vigadó színpadán májusban a Budapest Folk Festhez kapcsolódva. A pályázat további három partnere a Hagyományok Háza első (2017-2018) nemzetközi zenei portfóliójából választotta ki fellépőit, így Toszkána után belga és szlovén színpadokra is lép majd több magyar zenekar.

Az ingyenes Musicastrada Festival tehát egyedülálló audiovizuális élményt ígér egy festői környezetben. További részletek a fesztiválról:
http://www.musicastrada.it/en/