Mi a Programiroda feladata?
A Halmos Béla Programiroda 2018-ban kezdte meg működését és a Kollégium céljait egészíti ki szervezői tevékenységével: abban segít, hogy a Halmos Béla Program pályázatainak híre minél nagyobb közönséghez eljusson. Mi foglalkozunk a komplex folkklub-hálózat kialakításával, a portfóliós pályázat nyertes zenekarival, illetve a szakma nemzetközi képviseletében is próbálunk segíteni.

Mi az a komplex folkklub-hálózat?
A kollégium egyik meghatározó célja a Kárpát-medencei népzenei klubélet élénkítése. Ennek érdekében a Programiroda hálózatot alakított ki a hazai meghatározó folkklubokból, hogy megerősítse a táncház-kultúrát illetve fellépési lehetőséget biztosítson a portfóliós zenekaroknak. A hálózat tagjait kommunikációban segítjük, illetve amennyiben portfóliós zenekart választanak fellépőnek, a Programiroda hozzájárul az utazási költségekhez.

Kik a portfóliós zenekarok?
A kollégium működése óta minden év őszi félévében pályázatot ír ki, amire zenekarok, szólisták és produkciók is jelentkezhetnek. A pályázatnak köszönhetően lehetőségük van új album létrehozására, fejleszthetik a honlapjukat, arculatukat, kommunikációjukat. Emellett ide tartoznak még azok a zenekarok is, akik a Programiroda külföldi kommunikációs támogatására szóló pályázatán (válogatás CD) nyertek.

Miben segíti a Programiroda a portfóliós zenekarokat?
A portfóliós zenekarok gyakorlatilag a Program és a Programiroda büszkeségei, így több téren is segítjük munkájukat:
1. Kommunikáció: a zenekarokkal kapcsolatos legfrissebb világzenei és népzenei híreket megosztjuk a honlapunkon, Fb-oldalunkon és hírlevelünkben is
2. Lehetőségek: a Program megújult honlapja egyben kiajánlóként is funkcionál a portfóliós zenekarok számára – ezen a felületen keresztül ismerhetik meg a komplex folkklub-hálózat tagjai, illetve a lehetséges külföldi érdeklődők a magyar népzenei repertoárt
3. Utazási költségek: ha egy portfóliós zenekar fellép a komplex folkklub-hálózat egyik helyszínén, a Programiroda hozzájárul az utazási költségekhez.

Mikor vannak az NKA Halmos Béla Program pályázati kiírásai?
Jellemzően évente kétszer, tavasszal (május-június) és ősszel (szeptember) vannak pályázati felhívások az évben. Portfólió kialakítására csak az őszi félévben lehet pályázni.

Kik pályázhatnak? Ez alapvetően a pályázati altémától függ, magánszemélyek a legtöbb esetben nem pályázhatnak. (kivéve: média támogatás)

A pályázat benyújtója a következő lehet egyes altémák szerint:

  • Koncert / Koncertsorozat  → jogi személy / egyéni cég / egyéni vállalkozó
  • Portfólió → jogi személy / egyéni cég / egyéni vállalkozó
  • Táborok → népművészeti tevékenységgel foglalkozó intézmények, egyesületek, alapítványok, nonprofit gazdasági társaságok és szakmai szervezetek
  • Koreográfiák kísérete → néptáncegyütteseket fenntartó intézmények, önkormányzatok, egyesületek, alapítványok, gazdasági társaságok
  • Konferenica → szervezői, promóciós tapasztalatokkal rendelkező konferenciaszervezők mint jogi személyek
  • Ismeretterjesztés, mesterkurzus →  intézmények, egyesületek, alapítványok, nonprofit gazdasági társaságok, szakmai szervezetek, önkormányzatok
  • Média támogatás→ magánszemélyek, jogi személyek, egyéni vállalkozók, vagy egyéni cége

KATÁ-s vállalkozóként tudok pályázni?
Igen. A KATA az kisadózói adózási formát jelöli, amivel élhet egyéni vállalkozó vagy bt. is. Ez semmilyen esetben sem kizáró ok az NKA-nál.

Mi a teendőm az eredményhirdetés után a pályázattal?
Kezdd el megvalósítani! Az NKA pedig 1-3 hónapon belül megküldi a szerződést, ami a nyertes pályázat megpecsételése.

Mit tegyek, ha kisebb összeget nyertem el, mint amennyit megpályáztam? Adminisztratív teendő ilyenkor nincs (költséget visszatervezni csak 3 millió forint nyeremény felett kell az NKA-nál). A fontos ilyenkor, hogy úgy használjátok fel az elnyert összeget, ahogy a pályázónak a legjobb. Csak az elnyert összeggel kell a megvalósítási időszak végén elszámolni.

Ki fogok futni a megvalósítási időből! Tehetek valamit? Természetesen igen, az NKA-val kötött szerződést egyszer lehet módosítani, miután visszaértek az eredeti példányok az NKA-hoz.  A módosítást a felhasználói fiókon keresztül, a módosítani kívánt pályázat kiválasztása után, a szerződésmódosítás címre kattintva lehet benyújtani.

Elszámoláskor az összes szerződésben szereplő jogcímet el kell számolnom? Nem, az NKA csak felsorolja az összes jogcímet, amire felhasználható a pályázati nyeremény.


NKA regisztrációval kapcsolatos, szerződéskötéssel, elszámolással általános tájékoztató itt található.