A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra Budapesten, Kelet és Nyugat kelet-európai metszéspontján, a még élő tradicionális és az újító szellemű városi kultúrák örök olvasztótégelyében alakult meg.

Az öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a tradicionális dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve.
A zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg, amelyre koronaként kerül az a régies hangvételű, többszólamú éneklésmód, amely arra az unikális és kiveszőben lévő repertoárra jellemző, amelyet ma már csak a közép-európai régióban ismernek a nyelvet is már el-elfeledő szerbek és más balkáni népcsoportok.

2018-ban Ostravában, a Czech Music Crossroads Showcase-koncertjén képviselte Magyarország tamburazenei hagyományait, fellépett többek között a lengyelországi Pannonica Festivalon, 2019-ben meghívást kapott az indiai Sur Jahan Fesztiválra is, a Budapest Ritmo rendezvényein pedig eddig minden évben színpadra állt. 2019-ben jelent meg első lemezük a Fonó Records kiadásában, mely mind belföldön mind külföldön pozitív fogadtatásra lelt, a debütálást követően a World Music Charts Europe 10 legjobb albuma között szerepelt. A zenekar egyik legrangosabb sikerének könyvelheti el, hogy a 2020-as budapesti Womex showcase fellépőjeként állhatott színpadra a Művészetek Palotájában. Az együttes a koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben is otthonra lelt, ahol zenéjével a ma is aktív táncházi élet résztvevője.

A Kollégium támogatásával készült lemez: Babra


KAPCSOLAT: bandbabra@gmail.com // Réti Benedek +36 30 550 4503 // Varga Veronika: +36309855626

Babra” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.