2007-ben született meg a Dobroda Zenekar, amely a nevét egy Nógrád megyében folyó patakról kapta. A patak folyton meg-megújuló vizével és jelentésével (jó víz) találóan jelképezi a zenekar hitvallását, küldetését.

A Kárpát medence autentikus népzenéje kiapadhatatlan forrást jelent a zenekar számára, repertoárját is e tárházból válogatja. A magyar népzene tanulása és elmuzsikálása adott lehetőséget a társulatnak, hogy találkozzon és együtt dolgozhasson a néptáncos és népzenei élet meghatározó alakjaival, ezzel magas szinten adjon értéket a magyar zenei hagyományok felelevenítéséhez úgy a színpadokon, mint a táncparketten, a falunapoktól, a művelődési házaktól kezdve Európán keresztül a világ legkülönlegesebb helyszíneivel bezárólag.

A repertoárban megtalálható a Kárpát medence népzenéinek szinte teljes palettája. A teljes tudás azonban elérhetetlennek tűnik, hiszen mindig előkerül egy-egy rejtett kincs, amely elsajátítása kihívás és izgalmas feladat egyben. A cél azonban nem pusztán az önző “elsajátítás”. A valódi célok között fellelhetők a tudás továbbadása, mások szórakoztatása, értékek átadása és bemutatása, egyáltalán annak az érzésnek az elérése, hogy szellemi értékeinkkel a környezetünket is értékesebbé tudjuk tenni néhány szent pillanatra.

A zenekar fennállása alatt 9 önálló lemezt jelentetett meg, és több kiadványon közreműködnek. Európa számos országában is muzsikáltak már, és a tengeren túlon, Kanadában, Uruguayban és Argentínában is jártak már. 

A zenekar tagjai: Fekete Bori (ének), Ifj. Gelencsér János (hegedű, koboz), Deák-Volom Dávid (fúvós hangszerek, harmonika), Balogh Kálmán (cimbalom), Gólya Márton (cimbalom, tamburabrácsa), Gólya Péter (brácsa, harmonika), Szabó István (nagybőgő, hegedű, gardon).

Önálló lemezeink: Dobroda 1 (2009), Dobroda 2 – Erre gyere rózsám… (2011), Dobroda 3 – Mindenki örömére (2013), Dobroda – legújabb 4ma (2014), Dobroda – Karácsony (2014), Dobroda 5 – Fülbevaló (2015), Dobroda – Matyóföld legszebb dalai (2016), Dobroda – Ötről a hatra (2018), Dobroda – Az ecsédi kislányoknak nincs párja… Ecséd legszebb dalai (2020), Ha bemegyek a Lehel szállodába… Népdalok a Jászságból (2020).

KAPCSOLAT: dobroda@dobroda.hu // Ifj. Gelencsér János +36 20 591 1141