A Fokos zenekar 2010-ben alakult. Első komolyabb sikerük a Duna Televízió által szervezett 2012-es Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorhoz köthető, ahol a középdöntőig jutottak, melynek köszönhetően megkapták Óbecse város kitüntetését a város nevének öregbítéséért. 2018-ban a Fokos megnyerte kategóriáját a Fölszállott a páva Döntők döntője elnevezésű műsorban. Öt önálló lemezük jelent meg, közreműködőként több lemez elkészítésében is részt vettek. Alkalmi műsorok, táncszínházi előadások zenei szerkesztésével, dalszerzéssel is foglalkoznak. Koncerteznek, műsorokban szerepelnek, táncházakban muzsikálnak, tánccsoportokat kísérnek Vajdaságban és Magyarországon, de számos alkalommal eljutottak már a Kárpát-Medencén kívülre is. Felléptek Európa több nagyvárosában, 2018-ban megszervezésre került az első önálló európai, majd 2019-ben az első amerikai turnéjuk is.

Céljuk a magyar népzene, ezen belül különösen a dél-alföldi magyar tamburamuzsika lehető legszélesebb körben való megismertetése. Tanulni, fejlődni, muzsikálni akarnak, a lehető legtöbb emberhez eljuttatni a népzene üzenetét. Meg akarják mutatni a fiataloknak, hogy a népzene, a népi kultúra nem a múlt, nem egy múzeumi darab, amit csak üvegfalon keresztül szemlélhetünk, hanem igenis élő, időtálló, örökérvényű. Végül pedig nevelni, tanítani a fiatalabb nemzedéket, hogy legyen, aki idővel majd átveszi a stafétát.

Tagok: Cseszák Zsombor, Jovánovity Péter, Keszég Ákos, Szabó András, Szerda Ákos és Szerda Balázs

Önálló lemezeik: Kiskoromtól nagykoromig, Jókedvemben, Törökkanizsa község népzenei hagyatéka, Óbecse község népzenei hagyatéka, Zengető

KAPCSOLAT: fokoszenekar@gmail.com