A Parapács név az erdélyi magyar tájnyelvekben ügyes, talpraesett, jó beszédű embert jelent. A zenészek, kiknek muzsikáján felnőttünk, mind efféle rátermett, ügyes emberek. Az ő világukban, (s ahogy ők maguk emlegetik: „a mi időnkben”) a falu életének elmaradhatatlan eseményei voltak a rendszeresen megszervezett táncalkalmak, bálok, ahol az emberek kiénekelhették örömüket, feledhették bánatukat, megtalálhatták szerelmüket és kedvükre múlathatták az időt.
A népzene hagyományőrző mesterei önkifejező és érzelemdús, olykor elképesztően virtuóz játékmódjuk miatt példaképeinké váltak. 2007 nyarán döntöttük el Dragony Gábor barátommal (a zenekar brácsásával) hogy összehozunk egy vonós bandát. Akkor még mindketten Nyíregyházán tanultunk, de a zenekar székhelye szülőfalum, Tállya lett. 2010 augusztusában nyerte el a zenekar a mai formáját, amikor csatlakozott hozzánk Pusko Márton prímás. Ettől fogva a zenekarunk központja Tornalja városa lett.
Az elmúlt 8 évben Felvidéken és Erdélyben is számos helyszínen végzetünk gyűjtőmunkát. Ezen alkalmakkor első kézből sajátítottuk el a muzsikálás fortélyait a hagyományőrző mesterektől. 2018 tavaszától a cimbalom mögött Tárkány-Kovács Bálint muzsikál velünk.
2012. december 15-én a Parapács zenekarral megnyertük a „Fölszállott a páva” televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny zenekari kategóriáját. Azóta számtalan helyen (itthon és külföldön) öregbíthetjük az autentikus magyar népzene által hagyományaink értékeit. 2014-ben megjelent első hanglemezünk, a Bëbocsātlak, melyen autentikus felvidéki népzenét lehet hallani.


KAPCSOLAT: vojtisanyi@parapacs.hu // Vojtonovszki Sándor +36 30 692 1908